Undermundering

Denne bestod som tidligere nevnt av de mest kroppsnære og slitasjeutsatte delene av munderingen. Den bestod av skjorte, halsbind, bukser, strømper og sko.

 

Skjorte

Opprinnelig ble skjortene sydd i bleket eller halvbleket lin, men fra 19. juli 1808[i] blir det også tillatt med rutete stoff til skjorta. Dette antas å skyldes stoffmangel og forsyningsproblemer.

 

Strømper

Det ble brukt lange hvite ullstrømper. Strømpene rakk sannsynligvis over kneet.

Bukser

Buksene var i hvitt klede og ikke av grått selv om grått ble reglementert i 1810. Vi må anta at hæren har sittet på et stort lager av hvite bukser som måtte brukes opp før grå kunne lages. Buksene går helt opp til brystbeinet. Når det gjelder snittet skal buksene være slik at man kan gå ned på kne eller ta telemarknedslag uten at buksa sprekker. For å få til dette kreves litt ”slakk” i baken.

   

Støvletter

Dette munderingsstykket som de fleste i dag ville kalt gamasjer, er egentlig ment som en etterligning av høye støvler, derfor navnet støvletter. Rundt 1789 gikk de over kneet, men ettersom tiden gikk, ble de i takt med moten kortere og kortere. Munderingsreglementene viser at støvlettene, i alle fall rundt 1812-14, var laget av svart ullklede, var foret med lin, og hadde lærknapper.

   

Sko

Fottøyet vises i liten grad på samtidige illustrasjoner. Opprinnelig ble det benyttet spenne, men så sent i perioden som Onsøeske viser, ble det mest brukt snøring.

Etter hvert som spenna gikk ut av bruk ved regimentene, ble lærtungene spenna ble festet i kuttet, og erstattet med lisser. Vi har ikke funnet belegg for bruken av nagler under soldatskoene i vår periode, men dette er i dag en dyd av nødvendighet for å spare på skotøyet.

 

Halsbind

Halsbindet skulle gi soldaten en rank holdning og var laget av svart hestehår. Det er innvendig stivet opp med en strimmel av lær, og lukkes ved å kytte to remmer i nakken. Halsbind

Ved Kgl.res. 25. april 1808 blir det bestemt at det skal anlegges halsbind uten lås, og at dette skal iverksettes etter hvert som nye skal anskaffes. Vi kan trygt anta dette har blitt gjort før 1814.

 

Ravnduksbukser

Dette var bukser laget i et lettere stoff som seilduk eller lin til bruk om sommeren. Vi vet ikke så mye om disse. De er kjent både i ensfarget hvitt og stripete.


     

[i] Kgl. Res 19. juli 1808.